Even kennismaken

Vanaf nu willen we eens per kwartaal het podium geven aan één van onze collega’s om even kennis te maken. Vandaag maken we kennis met directeur en oprichter Paco Anaya. We stellen hem een aantal vragen.

Laten we simpel beginnen, wie ben je en wat is Pactechno? Ik ben Paco Anaya, oprichter en eigenaar van Pactechno. Ik ben een rustig persoon en probeer altijd dingen te zien in perspectief. Ik heb een sterke eigen mening, wat misschien ook wel de reden is dat ik ondernemer ben geworden. Pactechno is een technische dienstverlener voor grote en kleine grafische- en kantoor machines. We zijn als enige volledig merk onafhankelijk en opereren in de Benelux.

Waarom ben je in 1981 begonnen met Pactechno? Ik ben zelf ooit begonnen als medewerker in de techniek van kantoormachines en bedacht dat ik het anders (lees beter) wilde doen. Ik wist al snel dat ik zelf affiniteit had met de techniek en ondernemen stroomt door mijn aderen.

Hoe ziet Pactechno er over 10 jaar uit? De bedoeling is dat Pactechno zal worden overgenomen door mijn zoon(s). We gaan de komende jaren hard werken om verder nieuwe technieken in huis te halen zoals die wij dit jaar ook hebben gerealiseerd, dit is de enige manier om over 10 jaar nog te bestaan. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van ons onderhoud en reparatie aan balenpersen, we willen dus een bredere en diverser aanbod.

Als ondernemer werk je vast veel, wat doe je zoal buiten het werk om? Ik sport graag, met name hardlopen en fitness. Daarnaast ben ik ook een echte sportliefhebber om te kijken op tv en ga ik met grote regelmaat op vakantie in Spanje.

Je bent een ervaren ondernemer, wat is je belangrijkste les die je de afgelopen jaren hebt geleerd? “Altijd laag bij de grond blijven, geen gekke fratsen uithalen met verkeerde investeringen.”

Wat wil je startende ondernemers meegeven als advies? “Maak een goed ondernemingsplan en praat erover met belanghebbende.”