Interview Ton Kiburg:

Een interview met Ton Kiburg: Soms gaan mensen weg, soms komen er nieuwe mensen. Ervaring en kennis maakt plaats voor jeugdige energie en gedrevenheid, het één niet beter dan het ander. Toch hebben we met pijn in ons hart Ton Kiburg dit jaar uitgezwaaid bij Pactechno. We vroegen hem naar zijn leven voor, tijdens en na Pactechno.

I: Hoe lang heb je gewerkt voor Pactechno?

T: Ik heb in totaal ongeveer 9 jaar voor Pactechno gewerkt.

I: Wat heb je voor Pactechno gedaan?

T: Ik ben ooit begonnen in de grafische industrie om vervolgens via een avondstudie elektronica bij een leverancier van fotozet apparatuur terecht te komen. Hierna een langere periode bij Wifac gewerkt en daarna een uitstapje van bijna drie jaar als technicus bij DNB. Na een aantal jaren in de noodstroomvoorziening te hebben gewerkt ben ik uiteindelijk bij Durmazon terecht gekomen. De technische dienst van Durmazon werd uiteindelijk overgenomen door Pactechno en ik kreeg een baan bij Pactechno aangeboden in 2010.

I: Wat mis je aan het werk?

T: Eigenlijk nog niet heel veel zegt Ton lachend ! Dit komt mede omdat ik een vrij vol leven heb. Het is wel een stuk stiller geworden in mijn bestaan. Het feit dat ik mijn werk nog niet mis heeft niets met het werk te maken of met de collega’s. Ik vind het wel even goed zo.

I: Wat was leuk aan je werk?

T: Zelfstandig kunnen werken vond ik echt fijn. Ik ben een einzelgänger en kan goed alleen zijn, dat had ik in mijn werk ook. Hoewel ik ook veel momenten heb genoten van de samenwerking met leuke collega’s en de nieuwe jonge generatie mee op sleeptouw mocht nemen.

Daarnaast waardeerde ik diversiteit in klanten, het was leuk om dagelijks totaal verschillende bedrijven te bezoeken. Continu kwam ik bij bedrijven met verschillende doelen, culturen en achtergronden. Geen dag was saai.

I: Wat wil je de jonge generatie meegeven? 

T: Over het algemeen hoef je de jonge generatie niet veel wijs te maken, ze zijn goed in hun werk, ook bij Pactechno. Ik zou ze wel echt willen meegeven om de tijd te nemen om de apparatuur echt goed te leren kennen. Vaak moet je er on the job maar achter komen, dat gaat vanzelfsprekend steeds beter met ervaring maar is niet altijd even prettig. Desalniettemin maakt de jonge generatie dan wel heel gemakkelijk gebruik van de nieuwe technieken om collega’s te raadplegen.  

Ze zullen zichzelf continu moeten blijven bijscholen, blijven leren! De techniek veranderd razendsnel. Gelukkig krijg je de kans bij Pactechno om trainingen te volgen en kun je daardoor blijven groeien in kennis en ervaring.

I: Wat ga je doen nu je met pensioen bent?

T: Ik speel momenteel een beetje huisman en heb nu echt de tijd om meerdere keren per week te sporten en te fietsen. Ik doe daarnaast een cursus Spaans op een volksuniversiteit, dat gaat mij goed uitkomen als we straks hopelijk wat vaker naar Spanje op vakantie gaan. Ik wil mijzelf, zo lang het mij gegund is zo fit mogelijk zien te houden.

I: Waarom met pensioen?

T: Het werd langzamerhand wel tijd, ik heb 50 jaar gewerkt. Ik heb wel altijd gezegd dat als de nood hoog is bij Pactechno dat ze een beroep op mij kunnen blijven doen. Wellicht kom ik af en toe terug, dat houd ik zeker in gedachten. Maar voorlopig even genieten van de welverdiende rust.

I: Wat zijn belangrijke dingen die je bij Pactechno hebt geleerd?

T: Ik heb veel geleerd bij Pactechno. Door de diversiteit van het werk kwam je soms in situaties terecht waarbij je niet altijd even goed wist hoe je ermee om moest gaan. Ik heb geleerd rustig te blijven en de moeilijke situaties met collega’s te bespreken om samen tot de juiste oplossing te komen.

Daardoor heb ik leren omgaan met moeilijke situaties en ben een stuk weerbaarder geworden. Ook heb ik geleerd om met mensen uit diverse leeftijdscategorieën en culturen om te gaan en te werken.

I: Wat vind je eigenlijk van Pactechno als bedrijf? 

T: Pactechno is echt een uniek bedrijf, geen heersende hiërarchie en je kan normaal en met respect met elkaar omgaan, inclusief de directeur. Dat vind ik uniek en prettig. Natuurlijk is er hiërarchie, maar het overheerst niet. Het is een hele leuke club mensen die met veel humor er elke dag een feest van proberen te maken in omgang en samenwerking.

Bij Pactechno willen we Ton Kiburg bedanken voor zijn dienst, gezelligheid, kennis en dat hij dit interview mogelijk wilden maken!

Jammer dat je weggaat Ton, we hebben genoten van jou als collega en gelachen met je als vrienden.

interview ton kiburg
Interview Ton Kiburg

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.